Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

ΑΜΕΡΙΚΗ & ΙΑΠΩΝΙΑ : χώρες που κάνουν Πολιτική Αλλαγή ή χώρες που φθάσαν σε πολιτικό αδιέξοδο;

Ιαπωνία και Αμερική. Τα 2 μεγαλύτερα κέντρα του κεφαλαίου. Οι 2 μεγαλύτερες μητροπόλεις του καπιταλισμού. Μπορούν αράγε αυτές οι 2 χώρες να πραγματοποιήσουν μια πολιτική Αλλαγή; Οι 2 χώρες που και στο παρελθόν αλλά ακόμη και σήμερα καταπιέζουν ξένους λαούς, έχουν ιμπεριαλιστικές διαθέσεις και διασπούν την κοινωνία σε ομάδες διαφορετικών και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.

Μπορεί άραγε οι ηγέτες αυτων των 2 χωρών να αλλάξουν κάπως το πολιτικό σκηνικό; Μπορούν να βάλουν στη πολιτική ατζέντα τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του; Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές διότι δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τίποτα. Όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.Μπορούμε όμως να δούμε πως ήλθαν στην εξουσία οι 2 αυτοί πολιτικοί: ο Barrack Obama και ο Yukio Hatoyama.

Ο Barrack Obama προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο με την διαμόρφωση της προεκλογικής του εκστρατείας. Μίλησε για κοινωνικά θέματα που κανένας άλλος πολιτικός δεν τόλμησε να μιλήσει απο την εποχή του John Kennedy και του Martin Luther King. Αναφέρθηκε στο προβληματικό εθνικό σύστημα υγείας. Ανέδειξε κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεξιθρησκεία και η κοινωνική δικαιωσύνη. Η θεματολογία των πολιτικών του ομιλιών εμπεριείχαν την κοινωνική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, μεταξυ λευκών και μαύρων, την ανεργία που έχει οδηγήσει εκατομύρια αμερικανών στην απόγνωση, και τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Αμερική είχε αφεθεί στον μύθο ότι η ελεύθερη αγορά θα της λύσει όλα τα προβλήματα, ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικές που εφαρμόζονταν στο κράτος οδηγούσαν στην κοινωνική πρόοδο και την εκπλήρωση του Αμερικανικού ονείρου. Όμως το αμερικανικό όνειρο κατέλειξε να γίνει ένας καθημερινός εφιάλτης για τους Αμερικανούς πολίτες που βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους με τόσο μεγάλη μαζικότητα, έβαλαν στην καθημερινότητα τους την πολιτική και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία με ένα πραγματικά πρωτοφανές ενδιαφέρον.


Από την άλλη μεριά στην Ιαπωνία ο Yukio Hatoyama στο πολιτικό του μανιφέστο ανέδειξε τις πολιτίκες του προτάσεις που είχαν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το λαό της Ιαπωνίας. Μίλησε για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε να ακολουθήσει μια πιο κοινωνική και προοδευτική πολιτική. Υποστήριξε πως το κόμμα του θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσει απαραίτητες κοινωνικές παροχές όπως η υγεία, η δίκαιη φορολογική πολιτική και η παιδεία. Έτσι με αυτόν τον τρόπο πήρε συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

Το φιλελεύθερο κόμμα στην Ιαπωνία είχε την εξουσία εδώ και 54 ολόκληρα χρόνια. Οι συντηριτικοί οδήγησαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και μεσα σε ένα προεκλογικό διάστημα 3 μόλις εβδομάδων υπέστησαν μια πολιτική ήττα που δεν είχε προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της Ιαπωνίας. Ήταν ένα αποτέλεσμα της φιλελεύθερης πολιτικής που κυριαρχούσε εδώ και χρόνια στην Ιαπωνία. Ήταν μια σημαντικότατη ένδειξη αποδοκιμασίας αυτής της πολιτικής διότι πολύ απλά οι Ιάπωνες συνειδητοποίησαν πως η συγκεκριμένη προοπτική του κράτους τους οδηγούσε σε μια ολοένα και πιο σκληρή καθημερινότητα. Σε μια καθημερινότητα όπου οι ώρες εργασίας αυξάνονταν συνεχώς, οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονταν σε επικίνδυνο βαθμό και το βιοτικό τους επίπεδο χειροτέρευε μέρα με την ημέρα. Έτσι πήραν την απόφαση να αλλάξουν το κόμμα που θα αναλάμβανε την διακυβέρνηση.

Μπορεί άραγε η Αμερική να αλλάξει τις πολιτικές τις κατευθύνσεις; Μπορεί η Ιαπωνία να αλλάξει την καθημερινότητα της με κοινωνικές αλλαγές; Είναι συνειδητή η απόφαση των πολιτών αυτων των 2 κρατών η πολιτική αλλαγή ή αποτελεί απλά μια φωτοβολίδα που σε λίγο χρονικό διάστημα θα σβήσει; Οι ηγέτες του δημοκρατικού κομματος της Ιαπωνίας και της Αμερικής θα κάνουν πράξη τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις;

Πολλοί λένε πως αυτό είναι αδύνατο και πως αυτές οι 2 χώρες πορεύονται εδώ και δεκαετίες άρρηκτα μέσα από ιδιωτικά κεφάλαια και απο ολιγαρχίες που κανένας δεν μπορεί να τους ελέγξει. Μήπως όμως ο λαός μπορεί και αυτός να κάνει τις δικές του επιλογές σύμφωνα με τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που επιλέγει;

Είδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου